Şeker Yemeyi Kestiğimizde Ne Olur?

Son zamanlarda şekerin zararlarına dair onlarca şeyle karşılaştınız. Herkes şekerin zararlarından bahsediyor, şeker tüketmemekle övünüyor peki ama; şeker yemeyi kestiğimizde ne olur? Lafı uzatmadan vücudumuzun bu duruma olan tepkisi ve şeker tüketimiyle ilgili yazımıza  geçelim;

Şekerin vücudumuza direkt olarak sağladığı bir yarar bulunmasa da onu çok seviyoruz. Bunun nedeni beynimizde yarattığı etki. Küçük bebeklerin de şekeri ve şekerli şeyleri seviyor olması beynindeki opioid reseptörlerini canlandırması. Bu reseptörler sayesinde beynimiz duygusal olarak olumlu mesajlar oluşturmakta. Bu aynı zamanda ödül mekanizmasına da benzer, şekerli yiyecekler tüketenler ödüllendirildiğini de düşünüyorlar.

Doğal Şeker & Rafine Şeker

Öncelikle şeker tüketimimiz miktar bakımından doğal değil. Yiyeceklerimiz doğada hiçbir besinde görülmeyecek şekilde yoğun şeker barındırıyor. Bir porsiyon baklavadaki şekeri tüketmek için aslında doğada kilolarca şeker pancarı yememiz gerekebilir. Bunun yanında artık şekerler bildiğiniz gibi işlenmiş yani rafine halde vücudumuza giriyor. Meyve gibi doğal kaynaklardan vücudumuza giren şeker aynı zamanda vitamin ve minerallerle birlikte tüketiliyor. Rafine şeker ise tamamen bunlardan ayrıştırılmış, saf şeker olarak karşımızda. Doğal şeker kaynaklarını aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketmemiz vücudumuz için faydalı ama aynı şeyi rafine şeker için söylememiz mümkün değil.

Şeker Yemeyi Kestiğimizde Ne Olur

İşlenmiş şekerler aynı zamanda vücuttaki glisemik indeksi aniden artırdığı veya aniden düşürdüğü için de tehlikeli. Ayrıca rafine şeker size çok kısa bir süre enerjik hissetirse de bu etki çok kısa bir sürede kaybolur. Üstelik fazla tükettiğimizde yakılamayan şeker direkt olarak yağa dönüşür.

Şekeri Bırakmak

Eğer sık şeker tüketen biriyseniz, şekeri bıraktığınızda vücudunuz buna ani bir tepki verecektir. Bu aslında beyninizin bağımlı olduğu bir maddedir. Şekeri bıraktığınızda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat dağınıklığı ve sinir olma hali ortaya çıkabilir. Aynı zamanda ruh halinizde de dengesizlikler yaşama ihtimaliniz çok yüksek. Teknik olarak sizi mutlu hissettiren bir şeyi hayatınızdan çıkartıyorsunuz. (Aynı zamanda zehirliyor.) Dopamin ve Seratonin salgılanmasını şekere bağlayan beyniniz artık daha farklı çalışmaya başlayacak ve ödüllendirilme algısını şeker aracılığıyla yapmayı bırakacaktır.

Şekeri bıraktıktan sonra hissedeceğiniz huzursuzluk ve mutsuzluk yaklaşık 1 hafta içerisinde ortadan kalkacaktır. İnsan vücudu yüz yıllardır bir çok koşula kolay adapte olan bir sistem, buna da alışacaktır. Buna ek olarak uzmanlar şekeri bıraktıktan sonra daha enerjik hissedeceğinizi ve daha az sinirleneceğinizi de belirtiyor.

Şekerin Cilde Etkisi

Şekerin direkt olarak cilde bir etkisi de var. Yaşlanmayı hızlandırcan şeker ciltte iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Aynı zamanda bazı şeker türleri akne gibi cilt problemlerinin nedenini de oluşturabilmektedir. Yüzünüzün erken kırışmaması ve sarkmaması için şeker kullanımını azaltmanız, hatta bırakmanız faydalı olacaktır.

Şeker ve Uyku

Son yıllarda şeker kullanımının uyku üzerinde de etkisi olduğu saptandı. Uzmanlar uyku kalitenizi etkileyen faktörlerden birinin de rafine şeker kullanımı olduğunu söylüyor. Şekeri bırakmak mevcut uyku problemlerinizin tamamen bitmesi anlamına gelmiyor ama daha derin ve deliksiz bir uyku uyumanıza yardımcı oluyor.

Şeker ve Kilo

Şekeri azaltmanın veya bırakmanın en büyük katkısı kesinlikle daha fit bir vücuda kavuşmak olacaktır. Şekeri tamamen hayatınızdan çıkararak kilo alımını durdurabilir hatta kilo vermeye başlayabilirsiniz. Hemen bu noktada bir uyarıda bulunalım, bu süreç biraz yavaş ilerler. Vücudumuz bu yoksunluk durumundan önce korunmaya çalışacağı için kilo kaybını en aza indirmeye çalışır. Eğer bunu bir yaşam biçimi haline getirirseniz buna alışacak ve kilo vermenize yardımcı olacaktır. Yine de kilo vermenin tek koşulunun şekeri bırakmak olmadığını da hatırlatalım, spor da yapmalısınız ve tüm beslenmenizi düzenlemelisiniz.

Şeker aslında birçoğumuzun farkında olmadığı bir bağımlılık. Onsuz yapamıyoruz, gördüğümüzde de dayanamıyoruz. Zengin bir mutfağa sahip olmak bazen böyle zararlı da olabiliyor. Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için şeker kullanımınızı azaltmanızı, eğer başarabilirseniz tamamen hayatınızdan çıkarmanızı öneriyoruz. Şeker kullanımının yukarda saydığımız şekillerde vücudumuza ve yaşantımıza oldukça fazla zararı var. Şeker yemeyi kestiğimizde her şey daha güzel olacak, bize inanın!