Vegan Nedir? Vejetaryen Nedir? Aralarında Ne Fark vardır?
Hayvansal gıdaları tüketmeyen kişiler için vegan veya vejetaryen gibi isimlendirmeler olduğunu biliyoruz. Peki ya tam olarak vegan nedir? Veganların beslenme şekiller nasıldır? Bundan farklı olarak daha sık karşılaştığımız vejetaryen nedir? Tüm bu soruların cevaplarını barındıran,vegan ve vejetaryen arasındaki farkları anlattığımız yazımıza başlayalım;
Vegan Nedir?
Vegan beslenme tipinde hayvansal gıda ve yan gıdaların hiçbiri yoktur. Veganlar et, süt, yumurta, peynir ve bal gibi hayvansal kaynaklı hiçbir gıdayı tüketmezler. Veganlığın temelinde çevreyi koruma, sağlıklı beslenme, dini inanışlar ve en önemlisi hayvan haklarına saygı vardır.
Vejetaryen Nedir?
Vejetaryan tipi beslenenler veganlara göre daha ılımlı bir bölgede yer alır. Vejetaryanlar et, balık, tavuk gibi hayvandan doğrudan elde edilen besinleri tüketmezken, dolaylı olarak elde edilen süt, peynir ve yoğurt gibi yiyecekleri tüketirler. Vejetaryanlık aslında kendi içinde iki gruba ayrılır;
Lakto-Vejetaryen
Lakto-vejetaryenler hayvansal olarak sadece süt ürünlerini tüketenlerdir. Süt, peynir ve yoğurt tüketirler.
Lakto-ovo Vejetaryen
Lakto-ovo Vejetaryenler ise süt ürünlerine ek olarak yumurta da tüketirler.
Vegan beslenenlerin yorgunluk ve diğer sağlık problemlerine yakalanma ihtimali daha yüksektir. Veganlar et tüketenlere göre demire daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sebeple bezelye, fasulye, nohut, mercimek gibi bitkisel proteinleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri yeteri kadar tüketmeleri gerekiyor. Ayrıca vegan beslenme tipini tercih eden kişilerde B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir. B12’nin sadece hayvansal kaynaklarda bulunduğunu düşünürsek anemi, depresyon ve hafıza problemleri yaşamamak için kesinlikle b12 takviyesi almaları gerekir.
Veganlar protein kaynağı olan kurubaklagil, yağlı tohum, tahıl vb. yeterince tüketirlerse protein eksikliği yaşamazlar. Yalnızca kronik hastalık veya gebelik durumlarında risk yaratabilir. Bazı araştırmalara göre veganlar süt ve süt ürünlerini tüketmedikleri için yeterli kalsiyumu alamamaktadırlar. Bu da osteoporoz riskini artırmaktadır. Veganlar zenginleştirilmiş soya sütü, brokoli, fındık vb. besinlerden kalsiyum alabilirler fakat bu genellikle yetersizdir.
Meyve, sebze, tam tahıllar ve bitkisel proteinlerle beslenmek, bağışıklı sistemini kuvvetlendirir. Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, obezite, ve bazı kanser türlerine vegan ve vejetaryenlerde daha az rastlanır. Hayvansal gıdaları çok tüketmeye bağlı olan LDL kolestrolü düşüktür, ayrıca kalp-damar hastalıklarının oluşma riski minimumdadır. Veganlarda aynı zamanda soydum klorür (tuz) tüketimi de az olduğundan yüksek tansiyon da pek görülmemektedir.
Vegan nedir, veganla ve vejetaryenle arasınaki fark nedir öğrendik. Artık size biri vejetaryen nedir diye sorduğunda lakto ve lakto-ovo şeklinde iki alt grubu olduğundan bahsedebilecek bilgi seviyesindesiniz 🙂 Eğer siz de beslenme tipinizde köklü bir değişikliğe gidecekseniz bu temel bilgiler işinize yarayacaktır.