B12 Vitamini Eksikliği

Son yıllarda çevremizde sıklıkla duymaya başladığımız bir sorundan bahsedeceğiz; B12 Vitamini Eksikliği. Sinir sistemimizin çalışmasını büyük ölçüde etikleyen bu problem özellikle spor yapanlar için acilen önlem alınması gereken önemli bir konu.

 

B12 Vitamini Nedir?

Bir diğer ismi “Kobalamin”(siyanokobalamin) olan B12 vitamini genellikle hayvansal dokularda bulunur. Bağırsakta bulunan bakteriler tarafından sentezlenebilir ve vücudumuzda depolanabilir. Suda çözülebilen b12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında önemli bir rol oynar.

B12 Vitamini Eksikliği

 

B12 Vitamini Nerede Bulunur? B12 Vitamini Nasıl Alınır?

B12 vitamini kırmızı et, balık ve kümes hayvanlarında ve buna bağlı olarak yumurtada yeterli miktarda bulunur. Ayrıca süt ve süt ürünleri tüketerek de b12 vitamini doğal yollardan alabilirsiniz. Burada unutmamanız gereken şey b12 vitamini için hayvansal gıdalar tercih etmenizdir. Son yıllarda b12 vitamini takviye edilmiş ekmekleri de piyasada bulmanız mümkündür.

B12 Vitamini Eksikliği

B12 Vitamini Eksikliği Kimde Görülür?

B12 vitamini genelde yaşlılarda görülse de son yıllarda beslenme alışkanlıklarının kötü seyri bu yaş ortalamasını aşağıya düşürmüştür. Hayvansal gıdalardan uzak duran bünyelerde de b12 vitamini görülebilir.

 

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

B12 vitamini eksikliğinin temel neden hayvansal gıdalardan uzak durmaktır. O yüzden veganlar b12 vitamini eksikliği açısından risk altındadır. Bununla beraber yaşlılarda, bağırsak ameliyatı geçirmiş olanlarda, diyabet hastaları ve mide ilaçları kullanan hastalarda b12 vitamini eksikliği görülebilmektedir.

B12 Vitamini Eksiliğinin Belirtileri Nelerdir?

 

1. Solgun Cilt Rengi – Cildin Sararması

B12 vitamini eksikliğinin belirtilerinden biri ciltte belirgin bir solgunluk ve gözlerde sararma olarak karşımıza çıkabilir. Alyuvar üretiminde problem yaşandığında insan vücudunda bu tip etkiler görülebilmektedir.  B12 vitaminin alyuvar üretiminde önemli bir rol oynadığından bahsetmiştik. Yeterince alyuvar üretemeyen vücut hücre yenilenmesinde problem yaşayacaktır. Bunun tıp literatüründeki adı Megaloblastic Anemi’dir.

 

2. Güçsüz Hissetme ve Bitkin Olma Hali

 “Son zamanlarda kendimi güçsüz hissediyorum.”,”Bitkinliğimden kurtulamıyorum” gibi şikayetleriniz varsa B12 vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Alyuvarlar vücudumuzda oksijenin kanda taşınmasını sağlarlar. Eğer yeterince oksijen vücudunuzda taşınmaz ise genel olarak bir bitkinlik hissi ortaya çıkar. Kendinizi olduğunuzdan daha güçsüz hissedersiniz.

Yaşlılarda görülen yorgunluk hissi de buna bağlı olarak gerçekleşebilmektedir.

 

3. Uyuşma – Karıncalanma Hissi

B12 vitaminin sinir sisteminin çalışmasını etkilediğinden bahsetmiştik. Bu etkiyi vücudunuzun farklı bölgelerindeki sinirlerin uyuşmasıyla hissedebilirsiniz. Halk arasında karıncalanma hissi olarak ifade edilen bu durum sinir sisteminin düzgün çalışmadığına işarettir. (Eğer karıncalanma hissediyorsanız tek nedeni b12 vitamini eksikliği olmayabilir.)

 

4. Yürüme Bozuklukları

Bu çok ileri durumlar için geçerli bir belirtidir. B12 eksikliğinin uzun süreli yaşandığı bünyelerde sinir sisteminde gerçekleşen tahribatın boyutu büyüyeceğinden yürüyüş ve hareketlere etki edebilmektedir. Hareket ederken kullandığınız kasların kontrolüyle ilgili problem yaşamanız mümkün olabilir. Yaşlılarda da b12 vitamini eksikliğine bağlı olarak yürüyüşte zorlanma görülebilmektedir. Bu sorunu yaşayan yaşlılar düşmeye meyilli şekilde hareket ederler.

Bu genellikle kalıcı bir hasar değildir, tedaviyle eski haline dönmesi mümkün olabilmektedir.

 

5. Ağız Ülseri

B12 vitamini eksikliğinde oral komplikasyonlar yaşanabilir. Dilinizin rengi ve şeklinde değişiklikler (kızarma ve şişme gibi) durumlar görülebilir. Tad almada sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca dilde uyuşma, yanma ve kaşıntı da görülebilmektedir.

 

6. Nefes Darlığı ve Baş Dönmesi

Nefes almada yaşadığınız zorlanmaların nedenlerinden biri de b12 vitamini eksikliği olabilir. Ayrıca bir çok rahatsızlıkta da görülebilecek baş dönmesi b12 vitamini eksikliğinde de görülebilmektedir. Bünyenizin oksijen bakımından yetersiz kalması vücudunuzun alarma geçmesine neden olur.

 

7. Bulanık Görme & Görme Bozukluğu

Diğer göz rahatsızlıklarının yanında bulanık görmenin bir nedeni de b12 vitamini eksikliği olabilir. Sinir sisteminde gerçekleşen tahribatlar gözlerinizdeki sinirleri de etikeleyebilmekte ve görme yeteneğini kısıtlayabilmektedir.

 

8. Unutkanlık ve Psikolojik Problemler

Vücudunuzda yaşayabileceğiniz problemlerden bir diğeri de unutkanlık olabilir. Son zamanlarda çok unutuyorum diye düşüncelere daldıysanız bir tahlil yaptırmanın faydası olabilir. Ayrıca ruh halinizdeki değişmelerde de b12 vitaminin etkisi olabilmektedir.

9. Cilt, Saç ve Tırnak Problemleri

Son olarak bu problemle karşı karşıya olduğunuzda vücudunuzda akneler, akneye benzer beyaz yuvarlar, saçlarda beyazlanmalar ve dökülmeler görülebilir. B12 vitamini eksikliği önemli bir problemdir ve mümkün olan en kısa süre içerisinde önlemi alınmalıdır.

B12 vitamini eksikliğiyle ilgili verebileceğimiz özet bilgiler bunlar. Bu belirtilerin bir veya bir kaçıyla karşılaştığınızda en hızlı şekilde bir hekime görünmenizi öneririz. Burada belirtilenler tavsiye niteliğinde olup temel bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Buradaki semptomlar bu konuya dair yapılacak teşhis açısından kesinlik içermemektedir. En yakın sağlık kuruluşuna başvurarak size en uygun tanı ve tedavi yöntemine ulaşabilirsiniz.