Daha önce güçlenmek için yapılması gereken ve ihmal edilen hareketlerden olan Deadlift’ten bahsetmiştik. Şimdi sıra geldi en az Deadlift kadar önemli olan ve üzerinde sıkça konuşulmasına rağmen bir türlü hak ettiği ilgiyi göremeyen Squat’a.

Squat, zorlanmaya dayalı olduğu ve yalnızca bacakları çalıştırdığı düşünüldüğü için birçoğumuz tarafından ikinci plana atılıyor. Evet bu hareketi yaparken zorlanabilirsiniz fakat yalnızca bacakları çalıştırıyor olsa bile bu işinize yarayacaktır.

Bacak kaslarını çalıştırmak vücut için oldukça önemlidir. Düzenli olarak yapılan antrenmanlarla vücuttaki testosteron oranının arttığı gözlenmiştir. Yüksek testosteron, daha güçlü ve daha büyük kaslar demektir. Bu da demek oluyor ki, squat vücut gelişiminiz için olmazsa olmazlarınızdan biri. Tabii ki faydaları bununla da bitmiyor. Tıpkı Deadlift’te olduğu gibi Squat’ın da vücuda birden çok fayda sağladığı yapılan araştırmalar sonucu doğrulandı. Kasların güçlenmesi ve gelişip hacim kazanması, kalçaların şekillenmesi ve düzenli bir büyüme Squat’ın faydaları arasında sayılabilir.

Squat Nasıl Yapılır?

Squat yaparken nelere dikkat edilmeli:

  • Bacak, bel ve göğüs koordinasyonunuzu iyi ayarlamanız gerekmektedir.
  • Bacaklar omuz genişliğinde açılır, bel gergin ve içe doğru, göğüs yine dışarı çıkmış şekilde ağırlık trapez kaslarına alınır. Ağırlığı alırken yerden kaldırmak yerine göğüs hizamızdaki bir sehpadan omuzlarıma almak daha iyidir.
  • Amacınız, ağırlıkla birlikte eğilmek değil çömelmektir. Zaten Squat’ın kelime anlamı da budur. O yüzden ağırlığı kaldırdığınızda, pozisyonunuzu bozmadan düzenli bir çömelme hareketi yaparsınız. Ve bu çömelme olabildiğince fazla olmalıdır.
  • Aşağıya inerken vücut, ağırlığın da baskısıyla tamamen gerilir. Bu sırada düzenli olarak derin bir nefes almanız gerekmektedir. Ve ayağa kalkarken bu nefesi verirsiniz.
  • Önemli bir ayrıntı topukların yere temas etmesidir. Ağırlığı kaldırır ya da indirirken kesinlikle parmak ucuna kalkmamanız gerekmektedir.
  • Hareketi yaparken vücudu ufak bir açıyla da olsa öne veya geriye doğru eğmek size ciddi zararlar verebilir. Beliniz ya da dizleriniz bu antrenmandan zararlı çıkabilirler. Daha önce de bahsettiğimiz gibi özellikle ayna karşısında yapılan çalışmalar bu duruşu bozabilir. Size tavsiyemiz Squat yaparken eğer ayna karşısındaysanız çalışan kaslarınıza bakmak yerine tek bir noktaya odaklanmanızdır.
  • Her ihtimale karşı dizleri ve beli koruyucu önlemler almak önemlidir. Bunun için bir çift dizlik ve bir kemer işinizi görecektir.