Kurumsal bir şirkette çalışıyorsanız muhtemelen sizin için en can sıkıcı konulardan biri de sakal tıraşı. Biliyoruz ki her gün olmasa bile en azından iki günde bir sakal tıraşı olmak zorundasınız. Bu durum, zorunlu olmanın verdiği kötü hissiyatın yanında cildinize zarar da verebiliyor. Yüzünüzde ergenlikten kalma gibi görünen sivilceler oluşturabiliyor, kesik izleriyle görünüşünüzü de bozabiliyor. Ayrıca kurumsal bir şirkette çalışmıyor olsanız bile kuzeninizin düğünü gibi sebeplerle elbet bir gün tıraş olmanız gerekecek.

Sakal tıraşının verdiği zararları en aza indirgemek için size bir kaç önerimiz var. Aslında nasıl tıraş olmamız gerektiğini anlatıyoruz. Bunu cildinize yaptığınız bir bakım gibi düşünün ve bu adımları mümkün olduğunca atlamamaya çalışın:

Hazırlık

Öncelikle cildinizi yumuştamanız gerekiyor. Bunu da, eğer mümkünse sıcak bir duş alarak, mümkün değilse de ılık veya mümkün olduğunca sıcak bir suyla yüzünüzü yıkayarak gerçekleştirebilirsiniz. Yüzünüzü yıkama sürenizi de olabildiğince uzun tutmanızı öneririz. Yumuşayan ciltte gözenekler büyüyecek ve sakallarınız da yumuşayacaktır. Bu yumuşatma işlemi hem hijyenik açıdan gerekli hem de bıçağın yüzde daha rahat hareket etmesi için bir gereklilik.

Tıraş Bıçağı

Mümkün olduğunca yeni bıçak veya jiletler kullanmaya çalışın. Kullandığınız bıçaklar git gide körelmeye başlayacak ve problem yaratacaktır. Körelmiş bıçaklarla tıraş olmak yüzünüzü tahriş edebilir ve kesiklere neden olabilir. Bunun yanında tıraş esnasında bıçağın tıkanmamasına özen gösterin. Kestiğiniz kılları tıraş bıçağından sık sık temizlemeniz gerekir.

Tıraş Köpüğü & Jel

Piyasada bir çok tıraş köpüğü ve jel bulunuyor. Öncelikle bunlardan cildinize en uygun olanını bulmaya çalışın. Bu ürünler cilt tiplerine göre farklı etkiler yaratabiliyor. Köpük ve jellerin uygulanması sırasında da aceleci davranmayın. Olabildiğince yavaş ve yüzünüze masaj yaparak uygulamaya çalışın ve tıraş olmaya başlamak için acele etmeyin. Bırakın köpük bir süre yüzünüzde kalsın. Bu yüz kıllarınızın daha da yumuşamasını sağlayacaktır. Berberlerin de köpükleme işlemini uzun tutmasının nedenlerinden biri de budur.

Kesme İşlemi

Sakallarınızı tıraş ederken de aceleci davranmayın ve yüzünüze çok fazla baskı uygulamamaya çalışın. Bu iki nedenden ötürü yüzünüzde istemediğiniz kesikler oluşturabilirsiniz. Tıraş olurken tıraş yönü de çok önemlidir. Her zaman “yukarıdan aşağıya doğru” tıraş olmanız gerekir. Bu sakalınızın düzgün çıkması için önemli bir detaydır. Ters yöne tıraş edilen sakallar cildinizi rahatsız edebilir ve yine bu durumda da kesiklerle karşılaşabilirsiniz.

Bunun yanında tıraş olurken tıraş bıçağınızın çok kısa sürede tıkanıyor olabilir. Bunun iki nedeni vardır; ya sakallarınızın boyu çok uzundur ya da tıraş bıçağını/jiletini değiştirme vakti gelmiştir. Sakallarınız çok uzunsa bir tıraş makinasıyla ya da makasla mümkün olduğunca kısaltın. Eğer böyle bir durum yoksa tıraş bıçağınızı/jiletini hemen değiştirin. Bir bıçağın eskidiğini de sakalınızı çekmeye başlamasından anlayabilirsiniz.

Tıraş Sonrası

Bir çoğumuz bu adımı çok fazla önemsemez ama aslında mutlaka tıraş sonrası bakım yapmamız gerekir. Bu adımı sürekli es geçersek yüzümüz bir süre sonra sertleşebilir veya pürüzlü bir görünüme kavuşabilir. Öncelikle yüzünüzü soğuk bir suyla yıkamanız gerekir. Bu suyun buz gibi olmasına gerek yok, sıcak olmasın yeter. Tıraş öncesinde açılan gözenekler ve yumuşayan cilde alkollü bir bakım ürünü sürmek de aslında zararlıdır. Zaten cildiniz bu yüzden yanmaya başlayacaktır ve tahriş olacaktır. Bunun yerine alkol içermeyen tıraş sonrası bakım ürünlerini kullanın. Bu aşamada yüzünüzü kurulamak istediğinizde de temiz bir havlu kullanın ve yüzünüzü yavaşça kurulayın. Sert ve hızlı hareketler yüzünüze zarar verebilir.

Hepimiz sakallarımızı seviyoruz ve bir çoğumuz sakal tıraşı olmaktan pek hoşlanmıyoruz. Ayrıca bir çok kadının kirli sakaldan hoşlandığının da farkındayız. Yine de tıraş olmamız gerektiği zamanlarda eğer yüzümüze bir zarar gelmesini istemiyorsak bu kurallara uymamız gerekiyor. Unutmayın ki sağlıklı ve düzgün bir cilt, stil için en önemli unsurlardan. Bir sonraki bakım yazımıza kadar kendinize iyi bakın!