Röportaj: Sifu Emre Kosif

İlk röportajımız son zamanlarda popülerleşmeye başlamış bir savunma sanatı üzerine. Türkiye’nin önde gelen Wing Tsun hocalarından Sifu Emre Kosif’le Wing Tsun’u konuştuk. Gitgide ilginin arttığı bu sanata dair bir kaç soru sorduk ve aldığımız cevaplar şu şekilde;
Wing Tsun içerisinde nefsi müdafaa amaçlı teknikler bulunduruan, kuralsız uygulanabilen, his ve refleksleri kullanarak kuvvettli tarafini rakibin zayif tarafina kanalize etmeyi amaçlayan , beş mesafeli, dört prensipli, üç boyutlu, Çinli bir kadın tarafından bulunmuş bir savunma sanatıdır.
Wing Tsun savunma sanatı yaklaşık 300 yıl kadar önce Çin’de bir Shaolin manastırında savunma sanatlarında zamanının büyük ustalarından biri olan Ng Mui adlı bir rahibe tarafından o zamanki dövüş sanatlarının zayıf yönlerini kullanarak geliştirilmiş bir sistemdir.Ng Mui bir kadın olduğu için güçlü rakiplerine karşı direnç göstermeden, rakibinin gücünden istifade etmeyi kendisine prerısip edinmiş ve zayıfın güçlüye karşı şansı olarak tanımlanan yeni bir savunma sanatının temellerini atmıştır. Böylece kendisinden daha güçlü rakiplere karşı refleksferle hareket eden ve rakibi ile bütünleşerek rakibinin gücü ile onu etkisiz hale getirmeyi sağlayan pratik bir savunma sanatı geliştirilmiş oldu
Ciftci Wing Tsun içerisinde uyguladığımız eğitim formasyonu şu şekildedir;
1 den 12 ye kadar olan öğrenci programları* içersinde ilk 5 programda 5 mesafeyi kullanmayi ogretiriz. 6 ila 9 uncu program arasinda hisleri daha etkili kullanmayi yakin muharebede etkili olacak teknikleri kullanmayi ogretiriz 10’uncu programa gelindiginde 3 kişiye karşı dövüşmeyi strateji ve taktik kurmayı ve kullanmayı öğretiriz. 11 ve 12’nci öğrenci programları ise ateşsiz silahlar ile dövüşmeyi ve karşı saldırıları durdurmayı öğretiriz. Daha sonra ise ustalık programları başlar.
*Her program yaklaşık olarak 3 ay sürer.
“Ciftci Wing Tsun, Dai-Sifu Hasan Çiftçi tarafından geliştirilmiş bir formasyondur. Prensip olarak bir değişiklik göstermese de sistematik ve öğretim yolu açısından farklıdır. En önemli farklı, hızlı bir şekilde sokakta kişinin kendini savunabilmesini kolayca öğretebilmesidir.”
Aslında hayır. Uygulama olarak nefsi müdafaa amacı ile yapıldığında sizi tehlikeden koruyacak donanım ve farkındalık hali sunar. Sportif olarak çalışma esnasında kardiyovasküler ve faklı kuvvet prensiplerinin kullanıldığı bir antrenman formatı mevcuttur.
Sistemin gün geçtikçe popüler hale gelmesinden dolayı Wing Tsun dersi veren çok sayıda okul açıldı. Bu okullarin hepsi tam ehliyeti ile bu işi yapmıyor olabilir. Eğer iyi bir rehberiniz yoksa sizi suyun kaynağına götürmeyecektir; dolayısıyla ögrendiğiniz şey de Wing Tsun olmayabilir. Önerebileceğim salonları ise şu şekilde sıralayabilirim;
Akatlar Club Sporium, Seyrantepe Ekama Dojo, Reşitpaşa Checkmat Istanbul, Bakırköy Wing Tsun Akademi, Göztepe Balance Sport Club.
Cifci Wing Tsun öğretisi içerisinde temel düşünce şudur: En iyi savunma saldırdır.
Etkili ve doğrudan bir atak yaptığınızda rakibiniz sizin saldırınızla meşgul olacağından atak yapamayacaktır. Bu uygulamayı eşit zaman prensibine dayanarak gerçekleştiririz; yani saldırırken aynı anda kendimizi savunmuş oluruz.
Temel olarak Wing Tsun üç farklı boyutta uygulanabilir;
Bu anlamda evet, herkes yapabilir.
Cifci Wing Tsun antrenmanları, ortalama 90 ila 120 dakika arasında çalışmanın niteliğine göre değişir. Teknik antreman bu sürenin içinde 45 ila 50 dakika sürer. 15 dakika ısınma süresi, 15 dakika drill çalışması ve 15 dakika aplikasyon çalışması olarak uygulanır. İçerisinde istasyon çalışmaları, cross training antreman metodları da mevcuttur.
Hafta içi ortalama iki yada üç günlük antrenman periyodları ile çalışmaktayız ve popülasyonumuz içerisinde çalışan kesim ağırlıkta bulunmaktadir.
Wing Tsun evde ve gittiğiniz her yerde yapılabilir başladığınız andan itibaren Wing Tsun artik sizin bir parçanızdır.
Tahmini bir rakam vermek zor; çünkü bu sanatı uygulayan kişi sayısı gün geçtikçe artmakta. Başladığım 1997 yılında konustuğum insanlar adını bile doğru telafuz edemiyorlardı. Şimdi ise konuştuğum üç kişiden biri sistemi tanıyor yada tanıdığı biri bu sistemi çalışıyor. Hızla büyüyen bir trend haline gelmiş durumda. Bu popularite Wing Tsun için çok olumlu fakat; beni endişelendiren konu, sistemin doğru ve eğitimli insanlar tarafindan uygulanmama ihtimali. Eğer kaliteli bir egitim veremezseniz, bu işe zaman ve para harcayan kişileri hayal kırıklığına uğratmış olursunuz. Bu durum hem kişilere hem de sisteme zarar verir.
Wing Tsun içerisindeki her ekolün eğitmen formasyonu farklılık gösterebilir. Cifci Wing Tsun organizasyonu icersinde eğitmen olmanız için öncelikle iyi bir uygulayıcı olmanız gerekir. Sizi yetiştiren hocanızın referansı ile belirli bir seviyeden sonra eğitmen formasyonu eğitimlerine katılmanız gereklidir. Bunun yaninda insan ilişkilerinizin iyi olması, aktarabilme ve empati yeteneğinizin olması ve de bu yönlerinizi geliştirmeniz gereklidir. Sorumluluk alabilme ve sonuç odaklı hareket etme kabiliyetinde olmalısınız. Bilginiz çerçevesinde sisteme her yönüyle hakim olmalısınız ve her zaman daha çok çalışmalısınız. Wing Tsun eğitmeni olmak kişinin gelişim sürecinde bir durak olabilir. “Ben wing tsun egitmeni olmak istiyorum” la başlayanını henüz görmedim. Başladıktan sonra bu yolda karar verilebiliyor ama bu sanatın uygulayıcısı olmak, hangi işi yapıyor olursanız olun sizi olduğunuzdan daha iyi konuma getirecektir.
Sifu Emre Kosif tarafından hazırlanan Wing Tsun tanıtım videosuna da aşağıdan ulaşabilirsiniz.
[youtube width=”560″ height=”315″ video_id=”XZ9feNBgpAk”]