Göz Kuruluğu Nasıl Geçer? Kuru Göz Hastalığı Tedavisi
Göz kuruluğu bir diğer adıyla kuru göz hastalığı kendini çok farklı şekillerde belli edebilir. Ekranlar önünde geçen yaşantımız bu hastalığa yakalanma ihtimalimizi de her geçen gün daha da artırıyor. Eğer sizin de kuru göz hastalığı ile başınız dertteyse göz kuruluğu nasıl geçer, tedavi edilebilir mi yakından bakalım;
Göz kuruluğu, gözlerde kızarıklık, batma, yanma, sızlama, acıma, göz kapaklarında ağırlaşma, ışığa karşı duyarlı olma hatta aşırı sulanma şeklinde kendini belli edebilir. Gözlerinizin aşırı sulanıyor olması vücudunuzun bu rahatsızlıkla başa çıkma yöntemlerinden biri olabilir. Rüzgar, duman, sigara dumanı, ekrana çok fazla bakma ve lens kullanımı bu rahatsızlığın seviyesini tırmandıran etkenlerdendir. Ayrıca yeterince nem olmayan çok kuru ortamlarda da gözünüz kuruyabilir ve benzer şikayetleri yaşayabilirsiniz.
Göz Kuruluğu Neden Olur?
Kuru göz hastalığının bir çok sebebi olabilir. Bunların başında;
- İltihaplanma
- Kontakt Lens Kullanımı (Özellikle uzun süre çıkarılmayan lensler)
- Şeker Hastalığı
- İlaç yan etkileri
- A vitamini yetmezliği
- Diğer göz rahatsızlıkları
gelmektedir. Bunların haricinde radyasyon, cerrahi operasyonlar ve göz yaşı bezinin hiç olmaması veya iltihaplanması da bu hastalığın sebebi olabilir.
Göz Neden Kurur?
Göz yukarıda saydığımız nedenlerin dışında bir de ortamın sıcaklığı ve buharlaşma seviyesiyle de alaklı olarak kuruyabilir. Çok kuru ve nemsiz ortamlarda gözünüz hızlıca kuruyacaktır. Ayrıca gözünüzü çok fazla kırpıyorsanız da gözyaşınız buharlaşabilir. Göz kapağınızda bir problem olması durumunda da bu sıvı korunamayabilir. Tüm bunların dışında hormonal bir dengesizlik de bunu tetikleyebilir.
Göz Kuruluğu Tedavisi / Kuru Göz Hastalığı Tedavisi
İlk olarak eksik gözyaşının dışardan takviye edilmesi gerekir. Bunun için yapay gözyaşı damlaları kullanılır. Bu gözyaşı damlasının seçiminde mutlaka bir göz doktoruna danışmanız önerilir zira; çok fazla gözyaşı damlası satılmaktadır. Bazıları diğer hastalıkların tedavisinde kullanıldığı için sadece kuruluk şikayetleri için uygun olmayabilir. Göz doktorları kuru göz hastalığı tedavisi için genellikle içinde koruyu madde bulunmayan gözyaşı damlaları önermektedir.
Göz yaşı takviyesinden sonra bu takviyenin korunması amaçlanır. Eğer bu hastalık ileri seviyedeyse gözyaşının burna akmasının önüne geçecek yöntemler geliştirilir, pomad kullanımı önerilebilir. Bu tedavi sırasında görme bulanıklığı yaşanabilmektedir. Eğer tedavi bunu gerektiriyorsa özel gözlüklerle bu gözyaşlarının korunması sağlanabilir. Bu sırada bulunduğunuz ortamların iyi nemlendirilmiş olması gerekir.
Gözyaşı Nasıl Artırılır?
Tedavinin son halkası olarak da gözyaşının artırılması hedeflenir. Bunun için hap şeklinde özel ilaçlar yazılabilir. Göz kuruluğuna sebep olan şey ne ise bunun ortadan kaldırılması için gerekli koşullar ilaçlar, damlalar ve alternatif yöntemler önerilebilir. Bu noktada sebep bilinmeden önerilecek tüm yöntemler göz gibi hassas bir organa kalıcı hasarlar verebilir. Eğer rahatsızlığınız ciddi seviyelerdeyse acilen bir göz doktoruna başvurun.