Kahvenin Faydaları
Birçoğumuzun vazgeçilmezi haline gelen kahvenin faydaları herkesçe biliniyor. Ne var ki biz daha önce pek de bilinmeyen, yeni gün yüzüne çıkmış olan verileri sizlerle paylaşacağız. Kahve içmenin vücudumuza olan faydalarına hızlıca geçelim;
Aşırı tüketim durumunda kahvenin yararlı olabileceği gibi zararlı olabileceği de tartışılıyor. Bu tartışmalar sürüp dururken kafeinin bir çok hastalığı önlemede etken rol oynadığı ortaya çıktı.
Sirozu Önlüyor
Her sabah bizi ayıltan kahve, fazla alkol tüketimin sebep olduğu karaciğer rahatsızlıklarının da önüne geçmeye yardım ediyor. Yapılan araştırmaya göre günde bir fincan kahve içen kişilerin siroza yakalanma riskinin %22 azaldığı belirtiliyor. Eğer bu günde 2 fincana çıkıyorsa bu risk azalması %43 seviyesine, 3 fincana çıkıyorsa %57 seviyesine ulaşıyor. Eğer çok fazla alkol tüketen biriyseniz bol kahve tüketimi aslında vücudunuz için epey faydalı olabilir.
Hemen bu noktada belirtelim fazla kahve tüketiminde 400 mg kafein sınırını aşan kişilerde uykusuzluk, huzursuzluk ve kalp çarpıntısı yaşanabilir. Her şeyin fazlasının bir zararı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Kalp Krizi İhtimalini Düşürüyor
Bizi enerjik hissettiren Kahve öyle olacak ki kalbimizin ritmini de artırıyor. Bu alanda yapılan 200’den fazla araştırmanın ortak bir sonucu olarak; günde üç-dört fincan kahve tüketen kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ihtimalinin %19 daha az olduğu ortaya çıkmış durumda.
Şeker Hastalığını Önlüyor
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen tip 2 diyabet, gün geçtikçe daha fazla kişide görülmeye başlıyor. İşte bu noktada kendimizi bu hastalıktan korumak için kahve tüketmeye başlayabilir veya çok az tüketiyorsak artırabiliriz. Ekim 2018’de Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği’nin yayınladığı rapora göre kahve tüketiminin %7 oranında tip 2 diyabet riskini ortadan kaldırıyor. 30 araştırmayı ve 1 milyondan fazla katılımcıyı kapsayan bu araştırma günde 3-4 bardak kahve tüketmenin bu oranı %25 seviyelerine çıkarttığını ortaya koyuyor.
Kanser Riskini Azaltıyor
Farklı bir derlemede günde 3-4 bardak kahve içenlerin kansere yakalanma riskinin %18 azaldığı yönünde veriler bulunuyor. Kanser hala tüm insanlık için çözümü bulunmayan bir rahatsızlık olmaya devam ediyor, bu sebeple bu veriler için bir kesinlik söz konusu değil.
Bu derlemeden farklı bir araştırma ise günde en az bir bardağın karaciğer kanserini %15 oranında engellediğini de ortaya koyuyor. Ayrıca prostat kanserinin de önlenmesine yardımcı olduğuna dair veriler de mevcut.
Alzheimer’ı Önlüyor
Kahve içtikten sonra kafamızın daha fazla çalıştığını düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Bu bir yanılsama da olabilir fakat; bilimsel araştırmalar sık kahve tüketenlerin Alzheimer rahatsızlığına yakalanma riskinin %16 daha az olduğunu belirtiyor.
Depresyon’a Son
Kahvenin faydalarından bir diğeri de psikolojimize olan olumlu etkisi. Yapılan iki farklı araştırma kahvenin depresyonun önüne geçtiğine dair veriler sunuyor. İlki günde bir fincan kahvenin depresyona girme ihtimalini %15, iki veya daha fazla bardak kahvenin ise %20 oranında azalttığı belirtilmiştir.
Diğer araştırma ise 100.000’den fazla katılımcıdan elde edilen bilgilere göre intihara meyilli olma durumunu %45 oranında azaltıyor. Eğer mutsuz hissediyorsanız hemen kendinize bir kahve yapın 🙂
Kahve hakkında bir çok araştırma, kahve tüketiminin insan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Bu tüketimin dozajıyla ilgili olarak ortaya konan veriler şu an için kesinlik taşımasa da ezbere bildiğimiz çok kahve içmenin zararlı olabileceği ihtimali günden güne zayıflıyor. Bildiğiniz gibi bu araştırmalar bazen bu sektörden kazanç elde edilen şirketler tarafından yaptırılıp da servis edilebiliyor. Bu noktada bilimsel veri olarak paylaşılsa da bu araştırmaların uluslararası bağımsız örgütler tarafından kabul edilmesi çok önemli. Bu çalışmalar arttıkça bu konu hakkında daha kesin kanaatlere sahip olabiliriz. Kahvenin faydalarını öğrendiğimize göre artık kendimize bir bardak kahve yapabiliriz.
Kahve Çeşitleri – İsimleri – Telaffuzları ve Yapılışları →
Kaynak: INSIDER