Fransız Yemekleri 101

 

İtalyan Yemekleri 101 yazımızdan sonra sizlere Fransız Yemeklerini de anlatmak istedik. Klasik Fransız Yemekleri’nden oluşan Fransız Yemekleri 101 karşınızda;

Tartare de Boeuf (Steak Tartare) – Çiğ Bonfile

Tartare de Boeuf

İtalyan yemeklerinde olduğu gibi fransız yemeklerini de telaffuzlarıyla vermeye çalışacağız fakat; bu yemek oldukça klasik olduğu için -stek tartar- şeklinde telaffuz ettiğinizde her yerde karşınıza aynı yemek gelecektir. Eğer bir fransız gibi telaffuz etmek isterseniz “R” harfi gördüğünüz yerde o meşhur gırtlak sesini çıkarmanız gerekecek. Gelelim yemeğe;

Steak Tartare aslında bizim mutfağımıza pek de görmeye alışık olmadığımız şekilde, çiğ olarak servis edilen bir yemek. Çiğ olması sizi korkutmasın, Steak Tartare bonfileden yapıldığı için bu bölgede yer alan etlerde bakteri oluşumu neredeyse yok denecek kadar az olduğundan sağlık açısından bir tehdit oluşturmuyor.

Bonfile eti “Brunoise” denilen şekilde çok küçük dilimlenerek hazırlanır. İçerisinde bıldırcın yumurtası, kapari, salatalık turşusu, maydonoz ve baharatlar bulunur. Tabasco ve Worcestershire sosla hazırlanır. Ek olarak mayonez ve ketçap eklenen tarifler olduğunu da belirtelim. İçine eklenen bıldırcının yumurtasına ek olarak sunum esnasında üzerinde de bıldırcın yumurtası sarısı eklenebilmektedir.

Eğer çiğ yemeklerle aranız iyi değilse ilk buluşmada gittiğiniz bir fransız restoranında Tartare de Boeuf doğru bir tercih olmayabilir. Menüde tartar gibi “raw” ifadesi bulunan yemeklerden uzak durmanızı öneririz.

Soupe à l’oignon – Soğan Çorbası

Fransız Soğan Çorbası

(Telaffuzu : Sup a liunyon)

Soupe à l’oignon, Türkçe karşılığıyla soğan çorbası Türk damak zevkine hitap eden, oldukça lezzetli bir başlangıçtır. Eğer midenizin soğanla bir derdi yoksa bir Fransız restoranında doğru bir başlangıç olabilir. Yalnız şimdiden uyaralım; soğanın yanında bu çorba sarımsak da ihtiva ediyor. Eğer partneriniz de size eşlik edecekse bir problem yok 🙂

Bolca soğan, biraz sarımsak, un, tereyağı, defne yaprakları, et suyu ve peynirle (emmental veya gruyere) hazırlanan lezzetli bir yemek Soupe à l’oignon. İçerisine muhtemelen kırmızı şarap da eklenecek, eğer bu konuda hassasiyetiniz varsa uyaralım. Sunumunda kullanılan baget ekmekleriyle birlikte hem görsel açıdan güzel hem de doyurucu bir yemekle karşılaşmanız muhtemel.

 

Cassoulet  – Bir Çeşit Fasulye Yemeği

Cassoulet

(Telaffuzu: Kasule)

Cassoulet, bir çeşit fasulye yemeği fakat; bizim anladığımız tarzdan biraz farklı. Bol etli kuru fasulye ve türlü karışımı olarak da nitelendirebileceğimiz bu yemekte genellikle domuz, ördek, kaz ve kuzu eti bir arada kullanılabiliyor. Bir çok tarifte özel Toulouse sosisi de eklenir. Protein açısından oldukça zengin bir yemek olan Cassoulet, en şık restoranlarda bulunabildiği gibi marketlerde konserve şeklinde de bulunabilir. Bu kadar etin yanında kereviz, havuç, soğan, sarımsak, domates gibi bir çok malzeme de bulunur. Eğer et sever biriyseniz fransız yemekleri arasında oldukça lezzetli bulacağınız bir yemektir.

 

Coq au vin – Tavuk ve Şarap

Coq au vin

(Telaffuzu: Ka ku va)

Her ne kadar başlığa tavuk yazmış olsak da, yemeğin asıl tarifinde kullanılan et horoz etidir. Ne yazık ki günümüzde horoz bulmanın zorluğuyla birlikte bu yemek tavuk etiyle de hazırlanan bir yahni yemeği olarak karşımıza çıkar. Bolca şarapla hazırlanan bu yemekte fransız yemeklerinde görmeye alışık olduğumuz soğan ve sarımsak hatrı sayılır miktarda bulunur. Ayrıca bacon da yediğiniz konuma göre muhtemelen domuz etinden yapılmış şekilde yemeğin içinde bulunacaktır. Türkiye’de dana baconla hazırlanmış alternatifleri bulmanız mümkün olabilir. Tereyağı ve mantarla lezzetlendirilen bu yemek uzun bir pişme süresine sahip oldukça ünlü bir fransız yemeğidir.

 

Boeuf Bourguignon – Etli Yahni

Boeuf Bourguignon

(Telaffuzu: Böv buginyon)

Bol etli doyurucu bir yemeğe geldi sıra; Boeuf Bourguignon

Diğer fransız yemekleri gibi ne yazık ki bunun içinde de domuz eti ve şarap var. Sizin için bu malzemelerde bir problem yoksa devam edelim. Bu yemeğin olmazsa olmazı yemeğe ismini veren Bourguignon şarabıdır. Bu şarabın bulunamadığı durumlarda cabernet sauvignon da kullanılabilir. Özet olarak bu yemeğe şaraplı sığır yahnisi diyebiliriz. Bu yemekte de soğan ve sarımsağın tadını alabiliyoruz. Tereyağı, defne yaprağı, havuç, domates salçası, mantar, bacon bu yemeğin malzemelerinden bazıları. Bizim mutfağımızdaki sulu yemekler gibi bir çok malzemesi diğer geleneksel fransız yemekleriyle ortak. İyi bir fransız restoranında güzel bir ana yemek tercihi olabilir.

 

Steak Frites – Biftek

Steak Frites

(Telaffuzu Stek Fğit)

Aslında ülkemizde Cafe de Paris sosla hazırlanan örnekleriyle bildiğimiz bir kombinasyon. Biftek eti ve patates kızartmasıyla birlikte sunulan bu yemek Cafe de Paris sosu olmadan da servis edilebiliyor. Bu bir fransız restoranında size en az sürprizi vaad eden yemek olarak düşünülebilir. Genellikle ince doğranmış patates kızartması ve salata gibi bir garnitürle servis edilir.

 

Ratatouille – Kızarmış Sebzeler

Ratatouille

(Telaffuzu: Ğatatui)

Et sevmeyenler için de son olarak bir sebze yemeğini anlatalım; Ratatouille. İsmi sizi korkutmasın farelerle falan bir alakası yok 🙂 Bir çok kızartma sebzenin bulunduğu bir yardımcı yemek olarak tanımlayabiliriz. Genellikle patlıcan, kabak, biber ve havuç kızartmasıyla oluşturulan, içerisidne soğan, sarımsak, fesleğen, domates ve kekik gibi lezzetlerin de eklendiği geleneksel bir sebze yemeğidir. Fransız yemekleri 101 listemizde dünyaya yayılmış lezzetlerden biri olarak göze çarpar. Bu yemek hakkında tüm sebzeleri aynı anda kızartmak veya ayrı ayrı kızartıp birleştirmek üzere tartışmalar devam etmektedir. Bazı bölgelerde jambon ve yumurta eklendiği de görülebilir. Eğer bask bölgesinde bir restorana gittiyseniz bu son eklediklerimizle karşılaşma ihtimaliniz epey yüksek olacaktır.

 

Tarte Tatin – Elmalı Tart

Tarte Tartin

(Telaffuzu: Tate tağta)

Fransız yemekleri listemizde sıra tatlılarda. Tarte Tartin hazırlaması oldukça kolay elmalı bir fransız tatlısıdır. Şeker ve tereyağında bekletilen elma dilimleri fırınlanarak yumuşak bir hamurla birleşir ve karşınıza oldukça lezzetli bir tatlı çıkar. Tereyağı ve elma sevdiğiniz iki şeyse mutlaka yemeniz gerekiyor!

 

Mousse au Chocolat – Köpük Çikolata

Mousse au Chocolat

(Telaffuzu: Mu sa şokola)

Bu da bize hiç yabancı olmayan, artık marketlerde dahi görmeye alışık olduğumuz bir fransız tatlısıdır. Mousse au Chocolat yani Çikolatalı Mousse, yumurta akının çikolatayla birleştirilip köpürtülmesiyle oluşan basit bir tatlıdır. Köpük haline gelmiş çikolata üzerine krema eklenerek servis edilir.

Fransız Yemekleri 101 listesi ilk kez bir fransız restoranına gidecekler için bir rehber niteliğindedir. Gittikleri restoranda damak zevklerine en uygun fransız yemeklerini seçebilmeleri ve bir sürprizle karşılaşmamaları amacıyla yazılmış olup, yemekler hakkında kullanılan malzemeler hakkında bir kesinlik bildirmemektedir.