Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Bildiklerinizden emin misiniz?
Geçmiş yüzyıllardan bugüne ulaşmış ve sahip çıkmamız gereken bir kültür öğelerinden biri kesinlikle Türk Kahvesidir. Hemen hemen her yerde içebiliyor olsak da ne yazık ki çoğu zaman kötü kahveler içiyoruz. Hatta bu sebeple yeni jenerasyonlar bu kahveden git gide uzaklaşıyor. Gelin Türk Kahvesi nasıl yapılır öğrenelim ve bu kültürün devam etmesine biz de bir katkı verelim. İşte Türk Kahvesi Tarifi;
Bu her nereden çıktı bilmiyoruz ama Türk Kahvesi soğuk su ile yapılmaz. Türk Kahvesini kaynar suyla değil ama ılık bir suyla cezveye koymak gerekir. Hatta bazı kahve uzmanları 40-50 derecelerin daha uygun olduğunu da savunmaktalar, bu konuda şahsen net bir şey söylemem. Buna karşın kendi tecrübelerimden ılık suyun daha iyi sonuç verdiğini söyleyebilirim. Bu konuda itirazlarınızı duyar gibiyim, nedeni açıkladığımda bence ikna olacaksınız. Türk Kahvesini pişirme esnasında lezzetini bozmamak için mümkün olduğunca kısa süre ocak üzerinde tutmamız gerekiyor. Bunun sebebi de çok ince taneli kahve parçaları cezvenin alt kısmında -ateşe en yakın bölümde- henüz köpürme aşamasına gelmeden yanmaya başlar. Bu da kahvenin lezzetine doğrudan ve tahmin edebileceğinizden fazla etki eder. Bu sebeple cezvedeki kahveyi bir an önce köpürme işlemine sokmamız gerekiyor.
Türk Kahvesi yapmayı iyi-kötü herkes bilir ama lezzetli türk kahvesi yapmayı herkes bilmez.
İlk kural ılık bir su buluyoruz. Ölçüp-tartarak gitmek her zaman daha garantidir. Türk kahvesi ölçüsü 80 ml suya 8gr. kahvedir. Bunu damak tadınıza göre değiştirmeniz mümkündür fakat; en az olması gereken oran bu. 80 ml. Ilık suyla 8gr. kahvemizi güzelce karıştırıp ocağın üzerine koyuyoruz. (Biraz uzunca karıştırın, kahve taneleri heryere yayılsın.) Ocak üzerindeyken karıştırma işlemi yapmayın. Toplam demleme yani bir başka deyişle türk kahvesi pişme süresi 2 dakika ile 2 buçuk dakika arasında olmalıdır. Kahvemiz belli bir miktar köpürüp yükseldikten sonra fincanlara doldurulabilir. Bu aşamada kesintisiz şekilde dökmeye özen gösterin, eğer birden fazla yapıyorsanız köpüğü fincanlara dağıtıp karışık şekilde doldurmaya devam edin. (Tekrar ocağın üzerine koyup biraz daha köpürtmeye kesinlikle çalışmayın. Bu kahvenizin yanık ve acı bir tada sahip olmasına neden olur.) Fincanlara koyduktan sonra da bir telvenin çökmesini bekleyin ve sonra içmeye başlayın.
Türk Kahvesi çekirdeği ülkemizde ne yazık ki bir markanın tekeline girmiş şekilde satılıyor. Halbuki bu markanın kullandığı çekirdeği biraz araştırırsanız uluslararası kahve otoritelerince kusurlu çekirdekler olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca bu kusurları örtmek için fazlaca kavrulmuş bu çekirdekler az lezzet fazla acılık olarak damaklarımızı şenlendirmektedir(!).
İdeal Türk Kahvesi çekirdeği orta kavrulmuş olmalıdır. (Şahsen az kavrulmuş olanları da beğeniyorum.) Hangi ülkeden geldiği ve hangi kahve ağacı mahsülü olduğu çok önemli değildir. Burada ülkemizde gün geçtikçe yaygınlığa kavuşan 3.dalga kahve dükkanlarına güvenebiliriz. Türk Kahvesi konusuna fazlaca dikkat eden Kronotrop burada iyi bir referans olabilir. Bunun haricindeki kahve dükkanları da türk kahvesi nasıl yapılır gösterebilir ve size nitelikli Türk Kahvesi içme konusunda yardımcı olabilirler. Eğer sizin de farklı bir türk kahvesi tarifiniz varsa yorumlarda yazmayı unutmayın 🙂