Her yazıya neredeyse aynı şekilde başlıyoruz. Bu sıcak yaz günleri yine hepimizi bunaltmaya başladı ve aklımız bununla nasıl mücadele edeceğimiz yönünde çalışıyor. İçtiğimiz şeylere çok daha fazla etki eden iklim koşulları içtiğimiz kahvelerde de değişiklik yapmamıza neden olabiliyor. İşte bu terleten koşullarla mücadele ederken de lezzetli şeyler tüketmekten ödün vermemize gerek yok. Kahvenin bir çok soğuk hali var ama bu diğerlerin biraz daha farklı. Uzun demlenme süresi ve sonradan tüketilebilir olması avantajlarıyla birlikte karşınızda Cold Brew Tarifi;

Cold Brew Tarifi

Cold Brew adından da anlaşılabileceği gibi soğuk demleme yöntemi. Bu yöntem kahveyi soğuk bir suda ve soğuk bir ortamda uzun süre demlemeyi gerektiriyor. Bunu yapabilmek için ise çok az sayıda ekipmana ihtiyacınız olacak. Hemen malzemelere geçelim;

Malzemeler

  • 1 Litre Su (Oda Sıcaklığında)
  • 160 gr. kalın çekilmiş kahve. (Mümkünse french press seviyesinden daha kalın)
  • Filtre Kağıdı ya da Bez Filtre (Geçirgenliği yüksek bir bez kullanabilirsiniz.)
  • Cam Şişe ya da Karaf

Cold Brew tariflerinde su/kahve rasyosu çok fazla farklılık gösterebilir. Hazırladığınız karışımın ne kadar konsantre olmasını istediğinize göre bu rasyoyu değiştirebilirsiniz. Bunu çay demlemeye benzetebilirsiniz; çayı ne kadar çok atarsanız deminiz o kadar koyu olur; burada da eğer çok koyu bir kahve yaparsanız bol süt ya da soğuk su ekleyerek karşımı açabilirsiniz.

Bu rasyo kişisel önerimdir. Demlemeden sonra içeceğinizi hazırlarken dengeleme yapabileceğiniz için çok kritik bir süreç değildir. Sonradan telafi edilebilir. Tüketecek kişi sayısına göre bu oranı koruyarak miktarları artırıp azaltabilirsiniz. Arzuya göre buz ekleyerek servis edebilirsiniz.

Yapılışı

Mümkün olan en kalın şekilde kahveyi çekin. (Eğer en kalın çekilmiş kahve kağıt filtre inceliği ise üzülmeyin, bu şekilde de iyi sonuçlar alabilirsiniz.) Kahve ve suyu cam şişeye veya karafınıza dökün. Sırasının bir önemi yok, sadece ikisi aynı hazneye girdiğinde bir kaç kez kaşıkla karıştırın. Tüm kahvenin ıslandığından emin olduğunuzda da şişenizi dolaba koyun. (Mantar kapağı olan bir şişe kullanacaksanız, onun yerine ağzına bir bez veya kağıt peçete sarmanızı öneririm. Mantar kokusu içeceğe geçebilir.) Bir gün sonra (en az 12 saat) içeceğiniz hazır! İdeali 18 saat demlenme süresidir fakat; ben bunun şart olduğunu düşünmüyorum. Ertesi gün 12 saat üzerinde bir demleme gerçekleştikten sonra karışımınızı bir kağıt filtre ya da bez yardımıyla başka bir şişeye/kaba süzmeniz gerekiyor. Süzdükten sonra kahvenizi dolapta 2-3 gün rahatlıkla saklayabilir, içmek istediğinizde üzerine su veya süt ekleyerek rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Not 1: Süzüm işleminden sonra da kahvenin içerisinde minik partiküller kalır ve demleme işlemi yavaş da olsa devam eder. Kahveniz durdukça tadı yavaş yavaş acılaşmaya başlar. Aşırı demlenmenin önüne geçmek için mümkün olan en kısa sürede tüketmeye çalışın ve demleme miktarlarınızı bu döngüye göre ayarlayın.)

Not 2: Nitelikli kahveye ulaşmadığınız durumlarda marketten alacağınız çekilmiş bir filtre kahveyle de bu tarifi uygulayabilirsiniz. Böyle bir durumu kişisel olarak tecrübe ettiğimden; hemen hemen her markette bulunabilen Jacobs filtre kahveyi kullanabilirsiniz.

Hangi kahveler Cold Brew’a uygundur?

Cold Brew’a uygunlukla ilgili net bir kıstas bulunmamakla birlikte sevdiğiniz kahveleri soğuk demlemeyle deneyin. Sonucun içtiğiniz kahveden epey farklı olduğunu göreceksiniz. Sıcak demlemeyle bayıldığınız bir kahve çekirdeğinin soğuk demleme yönetmiyle verdiği sonucu beğenmeyebilirsiniz. Bu konuda da biraz deneme yanılma şeklinde ilerlemek kişisel zevklere göre daha uygun olacaktır.

Cold Brew tarifi kahve demleme yöntemleri arasında en kolaylarından biri gibi görünüyor. Sadece su ve kahveyi aynı kaba koyup süzüyorsunuz işte bu kadar kolay! Herkes evinde ek bir ekipmana ihtiyaç duymadan kolaylıkla Cold Brew kahve yapabilir.