Açlık Hissi Nasıl Bastırılır?
Doymayanlara :)
Karantinada kilolar alındı, mideler büyüdü. Karantinanın kontrollü şekilde sona ermesinden sonra evde ne kadar çok şey yemeye başladığımızın farkına varabildik. Aniden gelişen yeme-içme alışkanlığımızı kontrol altına almak istediğimizde de; bizi bitmek bilmeyen bir açlık hissi karşılıyor. Yemekten sonra açlık hissi ise en kötüsü. Gelin bu problemle nasıl başa çıkarız birlikte bakalım.
Temelde beslenme alışkanlıklarıyla alakalı olan bu durum hormonal durumlara göre de değişiklik gösterebilir. Eğer aniden böyle bir sorun yaşamaya başladıysanız sebep hormonal de olabilir. Eğer bir süredir bu açlık hissi sürüyorsa yeme-içme konusunda bir takım değişikliklere gitmemiz gerekebilir.
Özellikle sıcak yaz günlerinde yemek tercihleri çok önemli. Protein ağırlıklı yeme-içme düzeni yağ ve karbonhidrat ağırlıklı olan düzene göre çok daha uzun süre tokluk sağlar. Bu sebeple sabahları yumurta tüketmek belki klişe olacak ama kesinlikle tok tutan bir çözüm. Ayrıca sık duyduğumuz lifli besinler tüketme konusu da açlık hissini etkileyen önemli bir faktör. Lif bakımından zengin yiyecekler tüketirseniz acıkma hissi gecikecektir. Lifler sinirim sisteminizin biraz daha yavaş işlemesini sağlar ve mideniz bu sayede daha yavaş boşalır. Bu sürenin uzaması da iştahınızın bir nebze azalmasına da yardımcı olur.
Protein ağırlıklı beslenme deyince tabii ki kırmızı ve beyaz et öncelikli oluyor. Ayrıca balık ve deniz mahsülleri de acıkmanızı geciktirecek yiyeceklerdir. Bunları ana öğünlerinizde tüketip lifli yiyecekleri de ara öğünlerde tüketmeyi deneyebilirsiniz. Lif bakımından zengin meyve ve sebzeler sizi hem bir diyet psikolojisine sokmaz hem de lezzetli seçenekler olarak karşınıza çıkar. Bol şekerli meyveleri aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketmenizi öneririz. Çünkü fazlaca şeker tüketmek kan şekeriyle alakalı olarak sizi tekrardan kısa zamanda aç hissettirecektir.
Sıcak yaz günlerinde hepimiz fazlaca susuz kalabiliyoruz. Bu susuz kalma durumunda beynimiz bazen yanılabiliyor. Susuz kalmakla aç hissetmek birbirine çok benzer uyarılar veriyor. Yani biz aslında susadığımızda kendimizi aç zannedip bir şeyler yemeye çalışabiliyoruz. Bunu anlamak için gün içerisinde aç hissettiğiniz durumlarda 1-2 bardak su için gerçekten acıkıp acıkmadığınızı anlamaya çalışın. Bu açlık hissi bastırıldıysa aslında sadece susamışsınız demektir.
Sıcaklarda içilen bir bira ne kadar da güzel oluyor değil mi? Kesinlikle evet ama açlıkla başınız dertteyse ya da bu sıralar çok yiyorsanız bu biraz sakıncalı olabilir. Alkol tükettikten sonra yüksek kalorili yiyecekler olan eğilimin arttığına dair araştırmalar var. Üstelik bu araştırmalara da çok gerek yok; bir kaç bira içtikten sonra canınızın ne istediğini düşünün, konuyu anlayacaksınız 🙂
Ayrıca alkol tüketimi susuzluğu da arttırdığı için yukarıda bahsettiğimiz problemi de beraberinde getiriyor. Susadığınızda karnınız acıkmış gibi hissedebiliyorsunuz.
Öğünlerin miktarlarını azaltarak aç kalıyor ve gün sonunda ara ara tükettiğiniz şeylerle aynı sonuca varıyorsanız size bir önerimiz var. Sizi doyuracak miktarda tüketmeye devam edin fakat; tükettiğiniz şeyleri değiştirin. Tabağınıza koyduğunuz yemekleri düşük kalorili sebzeler ve bitkilerle değiştirerek miktar olarak aynı fakat kalori olarak daha düşük bir öğün elde edebilirsiniz. Öğünlerin miktarlarını düşürmek ilk etapta daha az tüketmeniz anlamına gelmeyecektir. (Eğer mükemmel bir iradeye sahip değilseniz.) Bu sürede yapacağınız kaçamaklar -eğer şeker tüketilirse- daha kötü bir duruma gelinmesine de sebep olabilir.
Not: Öğünlerinizde yoğurt miktarını artırmak hem lezzeti artırma hem de toplam kaloriyi düşürmeye çok yardımcı olabilir.
Bu aslında hepimizin bildiği bir konu. Ne kadar dikkat ediyoruz orası tartışılır fakat; eğer lokmaları çiğnemeden yutuyor ve yemeğinizi çok hızlı tüketiyorsanız beyniniz tokluk hissine daha zor ulaşır. Bu sebeple mümkün olabildiğince yemeklerinizi yavaş yiyin ve yemek sırasında veya sonrasında su tüketin.
Bunun bir başka türü de yemek yerken bir şeyler izlemek. Bunu neredeyse her yemekte yaptğımı itiraf etmeliyim ama; ne kadar yanlış bir şey olduğunu da belirtmem gerek. Yemeğe bakmadan tüketmek, ne yediğimizi ve ne kadar yediğimizi algılamadan yemeği bitirmek anlamına geliyor. Bu da yeterince doymuş hissetmememize veya çabucak aç hissetmemize neden olabilir.
Uykusuzluk ve stres birbirini tetikleyebilen şeyler olduğu için beraber yazmak istedim. İkisin bir ortak özelliği daha var; beslenmemize olan etkisi. Genelde mutsuz ve depresif hissettiğimizde daha çok tüketme eğilimine gireriz. Uykusuzluk da bir stres tetikleyicisi olduğundan bu konularda problemler yaşıyorsak daha çok yemek ve abur-cubur tüketebiliriz.
Evet, Instagram. Siz de benim gibi yeme-içme meraklısıysanız bu konuda içerik üreten bir çok hesabı takip ediyorsunuzdur. Gece dolaşırken bu hesaplardan yapılan paylaşımlar hiç yokken, durduk yere sucuk pişirmenize ya da kokoreççiye gitmenize sebep olabilir. Eğer kilolarla başınız dertteyse ya bu hesapları takipten çıkın ya da belli bir saatten sonra bu sosyal ağları kullanmamaya özen gösterin.
Açlık hissini nasıl bastırırız diye düşünenlerdenseniz bu önerilerimizi mutlaka dikkate alın. Hepsini uygulayamasanız bile bir kaçını uygulamak açlık hissinizi bastırmanıza yardımcı olacaktır.