İçinde bulunduğumuz malum pandemi şartları ve buna bağlı olarak yürürlüğe giren sokağa çıkma yasakları hayatımızı neredeyse tamamen kısıtladı. Kısıtlamaların bu kadar fazla olduğu bu dönemde seyahat etmek istediğinizde veya seyahat etmek zorunda kaldığınızda ne yapmanız gerekiyor, gelin detaylıca göz atalım. İşte sokağa çıkma yasağı seyahat izinleri;
Öncelikle hala karıştıranlar için sokağa çıkma yasağının hafta içi her gün saat 21:00 ile sabah 05:00 saatlerini kapsadığını, haftasonu ise cuma akşamı saat 21:00’dan pazartesi sabahı saat 05:00’a kadar sürdüğünü hatırlatalım.
Otobüs biletim var ne yapmalıyım?
Otobüs bileti alanların seyahat edecekleri otobüsün sefer saatleri sokağa çıkma yasağına denk gelmesi durumunda kısıtlamadan muaf olduğunu belirtelim. Yani yasaklar sırasında otobüs bileti almanızda bir problem görünmüyor. Yolculukla ilgili riskler tabii ki sizin sorumluluğunuzda. Kolluk kuvvetleri size cezai işlem uygulamaya kalkarsa biletinizi veya biletinize dair ekran görüntüsünü gösterebilirsiniz. Burada kritik konu aslında yaş. 20 yaş altındaki vatandaşların yanlarında ebeveyn olmadan şehirler arası seyahat etmesi yasak. Reşit birinden ebeveyn şartı istemek ne kadar mantıklı bilemiyoruz fakat; bu konunun muhattabı İçişleri Bakanlığı.
Uçak biletim var ne yapmalıyım?
Tıpkı otobüs bileti sahiplerinde olduğu gibi uçak bileti olanlar da biletlerin veya PNR kodlarını göstererek bu kısıtlamadan muaf olabiliyor. İçişleri bakanlığının tasarrufları uçak seyahatlari için de geçerli. Otogarlara ulaşmak nispeten daha kolayken havalimanlarına ulaşım daha zor olabiliyor. Sokağa çıkma yasakları dahilinde seyahat edecekseniz taksi bulmanız sandığınızdan zor olabilir. Bu sebeple evinize en yakın taksi durağıyla bir gün önceden görüşmeniz ve randevu almanız işinize yarayacaktır. Kısıtlama dahilinde tüm taksiler maalesef çalışamıyorlar. Belli başlı taksiler izinli olarak görev yapabiliyorlar.
Özel araçla seyahat edebilir miyim?
Evet edebilirsiniz fakat; bir şartla. İçişleri bakanlığı özel araçla şehirlerarası seyahatlar için özel izin alınmasını istiyor. Cenaze, hastalık vb. ailevi özel durumlarda rahatlıkla alınabilen bu izin için anlamlı bir sebebiniz olması bekleniyor. Eğer böyle bir sebebiniz seyahat izin belgesi almanız kolay olacaktır. Seyahat izin belgesi almak için ayrıntılı bilgiyi ALO 199’dan öğrenebilirsiniz.
20 yaş altı ve 65 yaş üstü seyahat edebilir mi?
Bu iki grubun da seyahat engeli bulunmuyor. Sadece bu iki grup için özel şartlar var diyebiliriz. 20 yaş altı bireyler için öncelikle bir ebeveyn şartı aranıyor. Eğer bu mümkün değilse cenaze, hastalık gibi özel bir durum olması halinde “Seyahat izin belgesi” verilerek seyahat etmeleri mümkün oluyor.
65 yaş üstü vatandaşlar için de seyahat izin belgesi şartı aranıyor. Bu belgeyi almak için geçerli bir sebebiniz olması gerek.
Oteller açık mı?
Sokağa çıkma yasağı otelleri kapsamıyor. Pandemi sırasında otellerde konaklayabilir ve burada sunulan yeme-içme hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Burada kritik konu oteller yeme-içme hizmetlerini sadece yatılı misafirlerine sunabiliyor. Dışardan otel lobisinde kahve keyfi yapmanız ya da alakart restoranında yemek yemeniz yasak.
Geçtiğimiz günlerde skandal Uludağ görüntüleri gösteriyor ki ülkemizde seyahat yasağı o kadar da katı uygulan(a)mıyor. Eğer sürekli çalışmaktan ve haftasonu eve tıkılıp kalmaktan biraz bunaldıysanız tatile çıkabilirsiniz. Evde zaman geçirmekten inanılmaz keyif alan biri olarak ben bile sıkıldığımı söyleyebilirim. Sokağa çıkma yasağı seyahat izinleri kapsamında yukarda saydığımız kurallara riayet ederek sorunsuzca seyahat edebilirsiniz. Tabii ki bu yazıyı 27 Ocak 2021 tarihinde yazdığımızı da not düşelim, bundan sonra yayınlanacak genelgeler durumu olumlu veya olumsuz anlamda değiştirebilir. İyi yolculuklar!