Kural 1 – TAKIM ELBİSE

Zaman hızla geçiyor. Eğer 20lerinde genç bir adamsan şanslısın ve yolun başındasın diyebiliriz. Çünkü 30lar daha zorlu geçecek, şimdiden bol şans! Ama 40larına geldiğinde çoktan bir stilin olmuş olacak. Yani senin karakterini yansıtan bir kriter bu. Belki farkında olmadan yıllar içerisinde bir stil edinmiş ve onu sahiplenmiş olabilirsin. Ya da modanın rehavetine kapılıp her zaman farklı akımların saldırısı altında kalmış olabilirsin. 20 yaşındaki sana diyeceğim şu ki; paranı harcarken daha dikkatli olmalısın. Her moda parça sana yakışmadığı gibi, bir gruba ait görünmek için harcadığın para ile daha iyi parçalara sahip olabilir ve 30larında da kullanabilirsin. Sen 30larındaki kafası karışık adam, senin sıran. Artık 20lerindeki gibi sana hiç yakışmayacak bir takım elbise giyemezsin. Neden mi? Çünkü o yaşlardaki adamlardan daha tecrübeli olması beklenir. Belki bir iş görüşmeni ya da bir ilk yemek randevusunu  mahvedebilirsin.  Kimse 30 yaşındaki bir adamım komik görünmesini hoş karşılamaz.

Şimdi aynaya bak ve sonra gidip gardırobunu aç. Ve eksiklerini belirleme zamanı.

Serinin en başında tabi ki takımlar ilk sırada.

Davetler, düğünler ve bazı özel günler en formal  görünmeniz gereken zamanlardır . Ve böyle bir zamanda yadırganmak istemiyorsanız eğer bazı kurallara dikkat etmeniz gerekir. Öncelikli tavsiyem takım elbise alırken bütçenize uygun olan markalar arasında sizin formunuza en yakını bulmak. Bunun için birkaç farklı markanın takımlarını deneyebilir ve mağazadaki danışanlardan fikir alabilirsiniz. Stil ve kalıp olarak size en yakın markayı buldunuz artık. Sırada bazı net kurallar var;

BENİM İÇİN DOĞRU KALIP VE MODEL

Kendi vücudunuzu tanımanız ve ona göre bir model seçmeniz gerekir. Omuzlarınız genişse, ceketin vatkası daha küçük olabilir. Ya da ceketi giydiğinizde kollarınızın özgürlüğüne bakın. Eğer kollarınızı havaya kaldırdığınızda ceket sizi rahatsız ediyor, omuz kısımları havaya kalkıyorsa başka bir model ya da aynı modelin bir büyük bedenini deneyebilirsiniz.

NEREYE GİDİYORUM

Takım elbiseyi giyeceğiniz yere göre seçmek de önemlidir. Daha sportif ya da modern görünüme sahip mi yoksa klasik bir model mi satın almanız gerektiğine karar vermelisiniz.  Slim fit, ekstra slim fit ve regular fit mi size daha uygun deneyerek almalısınız. Takımın deseni de sizi formal görüntüden uzaklaştırıp daha spor gösterebilir. Hatta bu desenler bazen formunuza uygun değilse sizi daha ince, kalın veya kötü gösterebilir.

BURDA BOY MÜHİM

En çok yapılan ve sizi en kötü gösteren hatalardan biri de boy ayarları. Pantolon boyunun olması gerektiğinden uzun olması sizi en iyi tabirle komik gösterebilir. Örneğin klasik bir takım giydiğinizde pantolon boyu ayakkabının üzerine değecek şekilde olmalıdır. Daha şık ve fit görünürsünüz.

Takımla oturduğunuzda pantolon çok yukarı çıkmamalıdır. Bunun kriteri de oturduğunuzda çorabınızdan yukarısı yani bacağınız görünmemelidir.

BU PARLAYAN BEN MİYİM

Mutlaka takım elbiseyi denemeden önce kumaş kalitesi-içeriğine dikkat etmelisiniz. Öncelikle giyeceğiniz mevsime göre seçim yapmalısınız. Yaz mevsimi için keten ve pamuklu takımları, kış ve sonbahar içinse tüvit dokusundaki kumaşları ve yünlü ceketleri tercih etmelisiniz. Eğer seçtiğiniz takımın kumaşı polyester malzemeden üretilmişse terlediğinizde kötü koku yapabilir ya da polyester oranı çok yüksek bir takım elbiseyle açık havada katıldığınız bir davette takım elbiseniz güneşin etkisiyle ışıl ışıl parlayabilir. İnsanların gözünü almak istemezsiniz.

YAKAMI RAHAT BIRAK

Takım alırken genellikle gömlek konusunda danışmanlar size önerilerde bulunur. Bu konuda biraz dikkatli olmalısınız. Takım elbisenizin içine giyeceğiniz gömlek bütün albeniyi yok edebilir. Örneğin gömleğin yakası ceketin yakasının altına girmemelidir. Büyük yakalardan uzak durun.  Aynı ölçü kol manşeti içinde geçerlidir. Ceket ve gömlek yakası arasında olması gereken boşluk 1.5cm kadardır ve bu ölçü kol manşeti için de aynıdır. Giydiğiniz gömleğin manşetleri  yaklaşık bu ölçülerde ceketten daha uzun olmalıdır.

KRAVAT MENDİLE AYAKKABI KEMERE

Kravat ve yaka mendili mevzusuna gelirsek işte tam bu noktada biraz durmanız gerekli. Doğru takımı buldum ve içine doğru gömleği giydim artık oldu demek için çok erken. Çünkü bu iki parça ve bunları yine aynı oranda destekleyen kemer ve ayakkabı da sizin şık olmanızı sekteye uğratabilir.

Klasik model ayakkabılar, makosen ve Oxford tarzı takım için uygun modellerdir. Kemer için de en risksiz tercih ayakkabıyı destekleyen tarzda renk ve model seçmektir. İnce ama klasik tarz kemerleri ayakkabınızla birebir aynı tonda seçebilirsiniz. Bazı spor takımlarda kemer tercihi ayakkabıdan farklı tonlarda seçilebilir bunun kriteri ise seçtiğiniz renklerin yine kendi içinde yakınlığı olması gerektiğidir.

Kravatınızın genişliğini ceketin klapasına(yakasına) göre seçmelisiniz. Uzunluğu ise kemerin üzerinde kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Renk seçiminin en kritik noktası aslında çok basittir. Kravatın rengi, giydiğiniz takımdan daha koyu renk olmalıdır.

Yaka mendili ise desenli seçecekseniz eğer kravatın deseniyle aynı olmamalıdır. Kravatın içindeki tonlardan bir renkte olabilir.

Bonus;

Takım elbisede, İç çamaşırı ve çorap seçimi nasıl olmalı

Çorap için yine kurtarıcı bir formül verebilirim. Klasik bir stil için giydiğiniz takımın bir ton koyusu çorap giyebilirsiniz. Eğer stiliniz daha spor ise çorap seçiminde özgürsünüz.

Her daim iç çamaşırınızı pamuklu ve birinci sınıf tercih etmelisiniz. Takım elbise de atlet ise bir muamma. Bana kalırsa giyilmeyebilir. Ancak terlemekten korkunuz varsa ya da atlet giyme alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız giydiğiniz atlet ceketinizi çıkardığınızda kendini belli etmeyecek tarzda olmalı. Yakası gömlek yakasının altında kalmalı. Kollar ise sıfır olabilir.

Stilin için yapacağın en büyük kazançlardan biri doğru takım elbiseye sahip olmaktır.  Serinin devamı çok yakında.