Şınav Nasıl Çekilir? Şınav Çekmek ve Çeşitleri

Şınav çekmek, kasların büyüme, gelişme ve güçlenmesi için bir temel taşıdır. Önemi herkes tarafından bilinir fakat özellikle spor salonlarında vakit harcayan kimseler tarafından sıklıkla göz ardı edilebilir. Bunun sebebi antrenman programlarında yer alan göğüs hareketleridir. Çeşitli ağırlıklarla yapılan bu hareketleri size göğüs kaslarınız için gerekeni verdiğini düşünebilirsiniz ama şınav size bundan daha fazlasını veriyor.

Şınav çekerken yalnızca göğüs kaslarınız değil birden çok kasınız çalışır. Buna sırt, omuz, arka kol, karın ve kalça kasları da dahil. Bu kadar çok kasın aynı anda çalışması güçlenmeniz için oldukça önemlidir. Bu yüzden artık şınav çekmeyi ihmal ederken bir kez daha düşünün.

Şınav Çekmek

Şınav Çeşitleri

Şınav çeşitleri oldukça fazladır. Fakat bu yazıda, size evde veya açık alanda yardımcı olabilecek şınav çeşitleri üzerinde duracağız.

Klasik Şınav

Eller omuz genişliğinde açılır ve parmaklar karşıya bakacak şekilde yere konulur. Ayak parmak uçları yerde dik bir pozisyon alınır. Şınavda amaç, yalnızca dirsekleri bükerek vücudu eğmeden yukarı ve aşağı hareket ettirmek olmalıdır. Eğer beliniz veya omzunuz eğiliyorsa hareketi yanlış yapıyorsunuz demektir.

Dar Açılı Şınav

Klasik şınav hareketinden farkı; ellerin göğüs hizasında birleştirilip ayakların kesinlikle kapalı olmasıdır. Bu şekilde çekilen şınav biraz daha zor olabilir. Fakat özellikle göğüs ve arka kol kaslarınız için daha yararlı olacaktır.

Geniş Açılı Şınav

Bu tarz şınavda ise fark, kolların omuz hizasından daha geniş açılmasıdır. Bu hareket özellikle sırt ve kanat bölgelerindeki kaslarınız için oldukça faydalıdır.

Ayaklar Yukarıda Şınav

 Bu harekette eller aynı klasik şınavda olduğu gibi yere konur. Tek fark ayakların yerden yüksek bir yere konmasıdır. Yükseklik arttıkça hareketin de zorluk derecesi artacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bilekleriniz ve dirseklerinizdir. Aşırı bir zorlanma anında sakatlık baş gösterebilir.

Eller Yukarıda Şınav

 Eller yerden yüksek bir yere konularak çekilen şınavdır. Bu klasik şınavdan daha kolay bir harekettir. Vücudu ısıtmak ve kasları harekete geçirmek için oldukça idealdir. Ve eğer şınav çekemiyorsanız yükseklik seviyesiniz gittikçe düşürerek kaslarınızı şınava alıştırabilirsiniz.

Yukarı Kalkarken El Çırpma

Klasik şınav hareketiyle aşağıya inilir ve yukarı kalkarken eller yerden kesilerek çırpılır. Burada amaç patlayıcı kuvveti geliştirmektir. Bunun sebebi; bel, omuz, kol ve karın kaslarınıza daha fazla baskı uygulamanızdır.

 

Şınav nasıl çekilir ve şınav çeşitleri konusunda paylaşımlarımıza devam edeceğiz. Unutmayın Şınav Çekmek kasların gelişimi ve genel güçlenme için çok önemlidir.