Binlerce yıllık geçmişiyle insanoğlunun hayatında önemli bir yeri olan, kadim dostumuz şarapla olan ilişkimizi yukarı taşımamız için bazı şarap aksesuarlarına ihtiyacımız olabiliyor. Giriş seviyesindeki aksesuarlar bile şaraptan aldığımız keyfi büyük oranda artırabilir. Bu yardımcıları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

1 – Bardak / Şarap Kadehi

şarap aksesuarları

Bardak ya da kadeh aslında şarap deneyimimizi etkileyen önemli şarap aksesuarlarından biri. Bardak seçiminde şarap tiplerine göre kadeh seçimi ile alakalı bu şarap servisi yazımdan bir fikir edinebilirsiniz. Temel olarak ince kesim bir şarap kadehi şaraptan alınan keyfi arttıracaktır. Ünlü ve pahalı markalara alternatif olarak” “görece” uygun fiyatlı ancak oldukça kaliteli paşabahçe nude ve fena olmayan ikea kadehlerinden bahsedebiliriz.

2- Tirbuşon

şarap aksesuarları

Şarabı açarken zorlandığımız, bazen kendimize zarar verdiğimiz ya da mantarı parçaladığımız olmuştur. Bu işi kolay bir şekilde halletmemiz, daha başında olduğumuz şarap deneyimimizi kesinlikle etkileyecektir. Günümüzde pek çok farklı tip şarap açıcısına ulaşabiliyoruz. Twist dediğimiz en eski tip tirbuşon, bilek gücünüzle bağlantılı ve açarken problem çıkarabileceğini düşündüğümüz bir tip. Kanatlı dediğimiz tür ise açma işini oldukça kolaylaştıran ve hemen her markette bulabileceğimiz bir tirbüşon. Şarap açıcısının önemi, söz konusu şarabın değeri ve yaşı ile de doğru orantılı oluyor. Eski ve kaliteli bir şarabı açarken berbat etmek oldukça can sıkıcı bir durum. Buradan hareketle yıllanmış bir şarabın mantarı da ömrünün sonlarına geldiğinden açarken çok dikkat etmek gerekir. Bu durumlar için dizayn edilmiş ve diğer tüm tirbuşonlardan farklı olan Ah-So ya da bilinen diğer adı ile Butler’s Thief tirbuşonu da alternatiflerden biri olabilir. Tabii ki bu şarap aksesuarı genç şaraplarda da kullanılabilir. Kullanım şeklini aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Elektrikli tirbüşonlar da manuel tirbüşonlara göre zahmetsiz ve iyi bir alternatif olarak değerlendirilebilir. İnternette pek çok sitede bulabileceğiniz (genelde benim denk geldiklerim Homend, Bosch ve Xiaomi oldu) ürünler mevcut. Ben Homend’i denedim ve oldukça memnun kaldım.

şarap aksesuarları

Ancak benim favorim, Sommelier’lerin de genel olarak kullandıkları, Waiter’s Friend olarak da adlandırılan hem cepte taşınabilen hem üzerinde bir folyo kesici bulunan hem de açarken çok efor sarfetmenize gerek kalmayan tirbüşonlar. Hemen her yerde bulabileceğiniz bu tip tirbuşonların kaliteleri de değişkenlik gösteriyor. Ben Pulltex Click Cut kullanıyorum. Türkiye’ de Gustobarshop’ da bulunabilir.          

3- Şarap Havalandırıcı (Decanter – Aerator)

Şarap havalandırmanın öneminden yine eski yazılarımda bahsetmiştim (şarap servisi). Burada da görüldüğü üzere şarabın oksijen ile etkileşme girmesi ve aromaların uyanması ile alakalı olduğundan, yine şarap deneyimimizi yükselten önemli bir konudur. Ara başlıkta decanter – aerator yazmasının sebebi de dünyada bu konuda bir takım tartışmalar bulunmasıdır. Şarabı havalandırmanın – dekante etmenin – klasik yolu karaflardır. Ülkemizde değişmez yeni ev hediyelerinden biri olan karaflardan, havalandırmanın önemini öğrenene kadar nefret ediyordum. Ancak sonunda istediğim bir karafı evimde bulundurma kararı aldım. Ülkemizde hemen her yerde bulabileceğimiz karafların dünyada Riedel gibi üst düzey seçenekleri mevcut. Ancak temelde şarabın hava ile etkileşime girebileceği  geniş ağızlı cam bir şişe de iş görecektir. Yine Paşabahçe bu konuda pek çok seçenek sunuyor.

şarap aksesuarları

Tartışmanın diğer tarafında ise yeni nesil aeratorlar duruyor. Bunlar karafta beklemesi gereken süreyi azalttığı ve boyutları itibarıyla şarap servisini pratik hale getiren aksesuarlardır. Şarap şişesinin ağzına takılan modelleri olduğu gibi aşağıdaki gibi yeni nesil örnekleri de mevcut.

şarap aksesuarları

Ben Amazon’dan aldığım Ecooe Wine Aerator kullanıyorum. Şarabı kadehe hızlı bir şekilde döktüğünüzde aradaki farkı gerçekten görebiliyorsunuz. Tanenlerin yumuşamasını görmek gerçekten keyifli. Bu açıdan şarap aksesuarları açısından bence önemli bir yerde.

Genel olarak hem karaf hem de aerator farklı avatajları olan ve en azından birini bulundurmanız gereken gereçlerden.

5- Şarap Soğutucu

Şarap servisinde önemli konulardan biri de bildiğiniz gibi servis sıcaklığı. Burada kritik konu şarap servis sıcaklığı ile saklama sıcaklıklarının farkı. Türüne bakılmaksızın tüm şaraplar için önerilen ideal saklama sıcaklığı 15-20 °C arasındadır. Şarap türlerine göre servis sıcaklığından ise yine Şarap Servisi yazımda bahsetmiştim. Şarabı servis ederken sıcaklığını korumak içinse buz kovası, şarap soğutucu kılıflar (Vacuvin) ya da pratik çözüm olarak buz torbaları (justbcool) kullanılabilir. Buz kovalarını evde servis ederken, kılıf ve torbaları ise yanınızda istediğiniz yere götürerek kullanabilirsiniz. Klasik buz kovalarının yanında alternatif olarak şişenin tam olarak içerisine oturduğu metal soğutucular (Zwilling, WMF, vb.) da daha az yer kapladıklarından dolayı bence çok pratikler. Yine internette pek çok siteden bu şarap aksesuarlarına ulaşılabilir.

şarap aksesuarları

5- Şarap Koruyucu / Saklayıcı

Şarap içenlerin en büyük problemlerinden biri şişenin bitirlememesidir. Ne yazık ki şarap, distile içecekler gibi kapağını kapatıp bir sonraki sefer açıp içebileceğiniz bir şey değildir. Öte yandan bu problemi kısmen çözen, en azından saklama süresini bir süre uzatan şarap aksesuarları da mevcuttur. Son yıllarda bu alandaki teknolojinin gelişmesiyle de artık pek çok restorandaki kadeh şarap seçenekleri artmaktadır. Pek çok farklı tipi olmasına rağmen ben şarap koruyucularını 3 başlıkta topladım.

Bunlardan birincisi şarap vakum setleri. Şarap açıldıktan sonra, setin içerisindeki tıpa şişeye takılıyor. Sonrasında da pompa ile içerisindeki hava boşaltılıyor ve 3-4 güne kadar koruma sağlanabiliyor.

şarap aksesuarları

Bir diğeri şarap stoperi olarak da adlandırılan koruyucu. Pulltex markasının ürünü olan stoperde yapmanız gereken sadece açıldıktan sonra stoper takmak. Ürünün içinde bulunan karbon filtre sayesinde şişenin içerisine giren oksijen nötralize ediliyor. Kullanımı oldukça kolay ve 10 güne kadar koruma sağlayabiliyor.

şarap aksesuarları

Son olarak da bu konuda teknolojinin geldiği son nokta diyebileceğimiz Coravin. Genelde değerli şarapların servis edildiği yerlerde kullanılan bir şarap aksesuarı. Aynı zamanda elinizde bulunan bir şarabın gelişimi kayıpsız bir şekilde takip etmenizi sağlıyor. Argon gazı ile çalışıyor. Çalışma şeklini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Olmazsa olmaz diyebileceğim şarap aksesuarları bunlardı. Bu şarap aksesuarları şarap içme deneyiminizi yukarı taşıyacak önemli araçlar. Şarap içmekten aldığımız zevki artırmak için şarabı bilmek, onu doğru şekilde muhafaza etmek ve tüketmek gereiyor. Yeni aksesuarlar edindikçe-keşfettikçe bu yazıyı güncellemeye çalışacağım. Siz de şarap konusunda benim gibi meraklı ve öğrenmeye hevesli biriyseniz Manfect’i takip etmeye devam edin.