Çok disiplinli bir şekilde olmasa da hepimiz spor salonlarına üyeyiz veya bir şekilde spor yapmaya çalışıyoruz. İster spor salonunda olun, isterseniz dışarda kendi egzersizlerinizi yapın her iki durumda da sakatlık yaşama ihtimaliniz bulunuyor. Bu başınıza gelip google’da Sakatlanınca ne yapmak gerekir? diye arattığınızda bulmanız için bir liste hazırladık. İşte ilk etapta işinize yarayabilecek yöntemler;

Dinlenmek

Vücudunuzun ilk aşamada dinlenmeye ihtiyacı vardır. Vücudunuzu zorladığınızı düşündüğünüz an çalışmayı bırakın. Eğer sakatlandığınıza eminseniz de tam olarak geçmeden tekrar egzersiz yapmaya devam etmeyin. Devam etmeniz durumunda bu sakatlığı kronik hale getirebilirsiniz.

Egzersizlere geri dönerken de normalde çalıştığınızdan daha hafif tempolar ya da ağırlıklar kullanın. Eski temponuza ulaşma konusunu zamana yayın. Tam geçtiğini düşündüğünüz noktada sakatlık tekrar nüksedebilir.

Buz

Sakatlandığınıza eminseniz en hızlı şekilde buz bulmaya çalışın. Bu oluşacak şişliklerin inmesine ve içeride kanayan kılcal damarların pıhtılaşmasına yardımcı olur. Tabii buzu ne kadar süre tutmam gerekiyor diye soracak olursanız; 15-20 dakika bu işlem için ideal süredir.

Kompres

Başlıktan da anlaşılacağı gibi sakatlanan bölgeyi kompres edin yani sıkıca sarın. Gazlı bez veya sargı bezi kullanabilirsiniz. İlk aşamada bunu buzla birlikte de gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi yaparken de çok sert sarmamalısınız; aksi takdirde zararı bile dokunabilir.

Yüksekte Tutma

Sakatlanmış olan bölgeyi mümkünse kalbinizden yüksek şekilde konumlandırın. Bu işlem bölgenin kanamasını ve şişmesini önlemekde önemli derecede yardımcı olacaktır.

Isıtma

Buzla tedaviden sonra -ideali 2,3 gündür- sakatlanan bölgeyi ısıtmanız iyileşmenize yardımcı olacaktır. Bunun için sıcak su torbalarını kullanbilirsiniz. Sakatlanan bölgeyi ısıtma kan akışını artıracağı için bu sürede bölgeye uygulayacağınız ilacın/kremin bölgeye daha hızlı yayılmasını sağlayacaktır. İlacın hızlı şekilde bölgeye nüfuz etmesi tedavinin de hızlanması anlamına gelecektir.

Tüm bu işlemler sakatlık anında uygulanacak ilk yardım ve tedaviye yardımcı süreçlerdir. Sakatlığınızın ciddi boyutlara ulaşmaması için mutlaka doktorunuza başvurun. Onun önereceği tedavilerle birlikte yukarıdaki çözümleri de deneyerek tedavi sürecinize yardımcı olabilirsiniz.